top of page
Search
  • VrijWijs

Spetter, pieter, pater...

Zwemmen, als kind vond ik dit verschrikkelijk. Leren watertrappelen onder druk, m’n hoofd koppie onder terwijl ik een chronische oorontsteking had, op m’n rug liggen terwijl ik werd vastgehouden door een zwemleraar die ik niet kende. Allemaal dingen waarbij, als ik er nu op terugkijk, er over mijn grenzen werd gegaan. Nee, ik vond zwemmen niet leuk. Het is nog steeds niet mijn ding. Ik heb leren zwemmen omdat ik om mij heen zag dat kinderen het wel konden en ik niet zo goed. Ik wilde ook samen met vriendjes zwemmen en zodoende leerde ik het mijzelf aan. Op mijn eigen manier en tempo. Stiekem zonder zwembadjes om, ook al moest het van mijn moeder. Zonder de druk van buitenaf, zonder een zwemleraar die zei wat ik moest doen, zonder te leren koppie onder te gaan, zonder zwemdiploma. Eerlijk toegegeven, ik ben nog steeds geen ster in het water. Maar hé, zwemmen kan ik best oké!

Waarom al dit? Ik merk de laatste tijd om mij heen dat zwemles een ding is. Ouders die twijfelen of ze hun kindje op willen geven voor zwemles omdat er angst is dat ze straks niet (meer) welkom zijn, ouders die twijfelen welke zwemschool het beste is, ouders die er vanuit gaan dat een zwemdiploma nodig is.

VrijWijs gaat altijd uit van de intrinsieke motivatie van het kind. Een kind is een uniek persoon met een natuurlijke wil om te leren, te ontdekken en te proberen. Zo dus ook met zwemmen.

Er is een soort angstcultuur ontstaan rondom zwemmen zonder zwemdiploma. Want een diploma is een soort bewijs van goed zwemgedrag in het zwembad. Zonder diploma moet mijn kind zwembandjes om, zonder diploma heb je geen bevestiging dat je kind kan zwemmen.

Allemaal onzin als je het mij vraagt. Er van uitgaande dat kinderen wíllen leren zwemmen, heb ik het vertrouwen in mijn kind dat zij dit gaat kunnen. Op haar eigen tempo. Op haar eigen manier. Op haar eigen tijd. Samen, met ons. Ik heb vertrouwen er in dat mijn kind dit vroeg of laat kan. Waarom? Ik ben er van overtuigd dat kinderen sponzen zijn die alles opnemen en willen ontdekken en willen leren. Het ontdekken, en daarmee automatisch leren, lukt ook door een omgeving te creëren waarin het kind vertrouwen voelt, verbinding heeft met de ander en zich hier veilig voelt.

Als jouw kind naar VrijWijs gaat gaan we ook zwemmen. Maar wel op een manier waarin veiligheid, verbinding en vertrouwen centraal zullen staan. Dus met jou als ouder erbij. Het kind laten ervaren dat zwemmen leuk is, iets is wat niet is gekoppeld aan een diploma, maar gekoppeld is aan durven te springen, ook al vind je het spannend!. Durven koppie onder te gaan, ook al kan het water in je ogen prikken. Durven van de glijbaan af te roetsjen, ook al gaat het super hard!


Liefs,


Rose

Comentarios


bottom of page