top of page
Search
  • VrijWijs

Verjaardagen op VrijWijs

Updated: Jun 2, 2022

Als kind weet ik nog goed dat ik vaak ziek was rondom de feestdagen. Iets met spanning die wordt opgebouwd en niet goed weten waar die spanning nou vandaan kwam.


Zo ook als ik jarig was. Ik vond het maar niks al die aandacht. Op school werd ik op een tafel gezet en daar mocht ik dan staan terwijl iedereen een liedje voor mij ging zingen (met alle goede bedoelingen). Maar och, wat vond ik dat spannend! Ik kon er soms echt misselijk van worden.


Thuis vroeg ik altijd aan mijn moeder wat voor cadeau ik zou krijgen, ik wilde geen verrassingen. Ik wilde het gewoon van tevoren weten. Gelukkig begreep mijn moeder het en zei ze stiekem in mijn oor waar het lag zodat ik weer op mijn beurt het cadeau al ´stiekem´ kon bekijken.


Elk kind is anders, zo ook hoe zij een verjaardag ervaren. Het ene kind vindt de aandacht en drukte er om heen heerlijk en het andere kind wil het zo stilletjes mogelijk vieren.

Op VrijWijs gaan wij dit ook ´anders´ doen. Niet helemaal anders, maar wel gebaseerd op de behoefte van het kind zelf. Wil het kind een mega feestje met alle toeters en bellen die erbij horen? Gaan we fixen. Wil een ander kind zelf in charge zijn hoe het gevierd moet worden? Gaan we doen.

Het gaat er om dat kinderen leren voelen wat zij fijn vinden en niet meegaan in de standaard van ‘zo doen we dat nu eenmaal’. Wellicht zal de eerste verjaardag op VrijWijs heel stilletjes gaan en zal het jaar daarop het een knalfeestje worden. Wie weet. Gehoor geven aan de grenzen van een kind is zo belangrijk, dus juist ook op zijn of haar verjaardag.


VrijWijs zal dus voordat een kind jarig is in gesprek gaan met de ouders over het hoe en wat. Wat vind jouw kindje fijn, wat werkt en wat juist niet? Als je kind al wat ouder is of de behoefte heeft dit zelf met ons te bespreken, helemaal goed! Als we er maar een verjaardag van maken waar de jarige het gelukkigst van wordt! Want die zijn onvergetelijk!


Liefs,


Rose

Opmerkingen


bottom of page